12 Ağustos 2012 Pazar

Osmanlı Dönemi

Osmanlı döneminde evinde hasta bulunan kişi evinin balkonuna veya canıma kırmızı bir gül koyardı.Bunun anlamı o evde hasta var demekti.Oradaki çiçeği gören satıcılar daha sessiz satış yapar,çocuklarda oyun oynarken oraya gelirse veya o gülü görürse sessiz bir şekilde oynardı.Doktorlarda kısa sürede gelip hastayla ilgilenirdi.

Osmanlı dönemi boyunca sadece 20 boşanma olmuştu.Çünkü o dönemde karısı tarafından boşanan erkekler çok büyük sıkıntılar yaşıyordu.Hiç bir kadın da o kadar kötü niyetli değildi.

Osmanlı döneminde soyad çıkmadan önce unvanlar vardı.Bunlar kısaca ''ağa", "hacı", "hafız", "hoca", "efendi", "bey", "beyefendi", "hanım", "hanımefendi", "paşa", "hazret" idi.Bu kişileri tanımadan ne yaptığını kim olduğunu bilinebilirdi.Ama sonra soyadı kanunu ile bütün hırsızlar ''güvenilir,dost'' bütün açgözlüler ''alçak gönüllü,gözü tok'' gibi adlar almaya başladı.Bazıları da ne kadar iyi olursa olsun adı ''kötü'' diye dışlandı veya terslendi.O zamanlar çok kişi soyuldu,çoğu kişi eşyasını kaybetti.Zamanla bunlar anlaşılmaya başladı ve yerine oturdu.

700 yıllık Osmanlı döneminde sadece 3 veya 5 kere soygun olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Diğer Araştırmalar

Claude Debussy

Paris'e yakın olan bir yerde doğan Claude, ailesinin daha önceleri işlettiği bir porselen satan dükkanı işletiyordu. Müzik konusundaki y...