11 Ağustos 2012 Cumartesi

Ahtapot

                 Ahtapotun Yapısı
Kuvvetli kollara sahiptir.İnsan ve onu yiyebilecek olan hayvanlardan saklanır.Kollarıyla genelde yengeç
gibi küçük su canlılarını avlar.Mürekkebini kendini korumak için kullanır.Mürekkep balıkları en yakın akrabasıdır.Parlak şatafatlı nesnelere karşı çok meraklıdır.Vücutları kısa ve yuvarlaktır.Ahtapotların bir çift gözü ve iyi gelişmiş beyinleri vardır.Ama omurgaları yoktur.Kayaların üzerinde kollarını kullanıp sürünürken hunisinden suyu püskürterek ilerler.Kafadan bacaklı ve en fazla 100 cm kadar uzayabilen bu canlı manto boşluğunda bulunan solungaçlarıyla solunum yapar.
                       Anneliği
Ahtapotların her bir yumurtası kapsüllerle korunur.Bu kapsüllerin ucları bir taşa kenetlendirilirken yumurtalar salkım şeklinde bir küme oluşturur.Dişi ahtapot yumurtalarının üstüne kuluçkaya yatar.Ve ondan sonra yumurtalarını çıkana kadar bekler.Yumurtalar çıkma sürecinde iken eğer dişi ahtapot acıkırsa kendi kollarından bir kaçını yiyerek çıkmamış çocukları için büyük bir fedakarlık yapar.Yavruları çıktığı zamanda ergine benzer.Sinir sistemi kontrolünde kasılıp veya zıttı gibi gevşeyip renklerini değiştirip ortama adapte olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Diğer Araştırmalar

Claude Debussy

Paris'e yakın olan bir yerde doğan Claude, ailesinin daha önceleri işlettiği bir porselen satan dükkanı işletiyordu. Müzik konusundaki y...